Tradițional Plus

Se povestește că de sute de ani, în zona Dealurilor Clujului ,prepararea silvoiței de prune și a fructelor uscate  (coscoabe) este o tradiție.

Începând cu sfârșitul verii și continuând până toamna târziu, străbunicile, bunicile și mamele împreună cu copiii, adunau fructe pe care le puneau la uscat pe cuptor, obținând fructele uscate care pe timpul iernii erau puse în apă, obținându-se un produs foarte savuros și sănătos, bogat în vitamine.

Cu toții participau la culesul prunelor, în special prune bistrițe și grase, din care se producea vestita silvoiță de prune în Transilvania.

La început, aceasta se fierbea în cazane care erau fixate în gropi de pământ iar în jurul gropilor, pe lângă căldarea cu silvoiță, se adunau în special tinerii care învârteau la căldare toată ziua si toată noaptea, deoarece procesul de producere a silvoitei de prune este unul anevoios, silvoița era fiartă la foc de lemne peste zece ore.

Fierberea silvoiței de prune era un adevărat ritual și un bun prilej de socializare la care participau toți cei ai casei, de la străbunici până la nepoți.

În ultimii 50 de ani, odată cu folosirea la scară largă în alimentație a zaharului, prelucrarea fructelor a evoluat iar gospodinele au început să prepare dulcețuri si compoturi în special din prune, cireșe, visine și nu în ultimul rând din afine, mure, măceșe și zmeură.

Se știa în tot satul cine știe să prepare cea mai bună dulceață de prune sau cel mai bun compot de mure de pădure.

Noi ne propunem să ducem aceste tradiții mai departe producând dulcețuri, compoturi și silvoiță de prune după rețete folosite de mai bine de 50 de ani, având un gust unic și deosebit.

NU folosim conservanți si nici E-uri.

Produsele noastre sunt pasteurizate – dustulite – pe cuptor la foc de lemne așa cum se face de atâția ani în aceasta parte a Transilvaniei.